Vendel E-sport

Välkommen till Vendel E-sport! Platsen för träningar, e-sportträffar, turneringar och gemenskap.

Mer än bara dataspel

LAN, träningar, tävlingar, träffar

Vendel E-Sport är en del av Vendels Bygdegård. Vi startade med ett enkelt litet LAN 2018 för de minsta barnen. Intresset för e-sport tog fart på en gång och vi har nu blivit varma i kläderna.

VLAN Höstlovet 2021

Fredag 5/11 och lördag 6/11 anordnar vi LAN för barn och ungdomar i ålder 11 till och med 15 år. Vi bjuder på gratis entré, mat och dryck. Nyfikna föräldrar är välkomna att stanna, diskutera spel och lära sig mer. Vuxna och ungdomar från Vendel E-sport finns som bollplank, diskussion och erfarenhetsutbyte.
På VLAN Höstlovet 2021 anordnar vi tävlingar i CS:Go, Minecraft och Fortnite.
ANMÄL DIG HÄR, senast lördag 30/10 kl. 15.00 >>

VLAN i bygdegården

VLAN kallar vi bygdegårdens egna LAN-träffar för barn och ungdomar, som på olika nivåer och spelerfarenhet spelar tillsammans under kontrollerade former. Till vår hjälp har vi engagerade vuxna och föräldrar som bidrag till e-sportgruppens utveckling.

Träna e-sport?

Vi har en egen CS:GO-grupp som tränar och coachar spelare. Vuxna ledare som ser till att lära ut spelstrategier, teori, praktiska moment och laganda. Counterstrike-gänget har en egen Facebooksida, Discord- och egna spelserver.
Vill du vara med? Kontakta Vendel E-sport på Facebook

Vad har hänt tidigare?

Från idé till verklighet

Hur får vi bygdegården att bli en snackis. En plats för ny teknik, framtid och engagemang för de yngre. Runt om oss finns idrottsföreningar och kommunal fritidsverksamhet. Vi bestämde oss att starta e-sport i bygdegården.
Vi började med en enkel spelkväll för de yngsta barnen. Ca 20 st anmälde sig. Pingis och bordshockey varvades med datorer och tv-spel. Ett “lilla LAN”. Det blev en ganska stökig kväll med mycket spring, liv och stoj. Men otroligt kul!

Efter att vi pratat igenom kvällen och alla erfarenheter bestämde vi oss för att ordna mer strukturerade LAN i framtiden. Alltså dataspelsträffar i grupp i vår lokal. Vendel LAN. VLAN helt enkelt.

Övernattning blev för mycket

Andra VLAN blev lyckat, men vi tog i lite för mycket. Vi hade övernattning (lördag/söndag) och det speglade tyvärr av sig i skolan på måndagen efter (fick vi höra på omvägar). Lite teknikstrul i lokalen och en server som inte riktigt hängde med. Men annars mycket bra genomfört. Vi hade räknat med fler vuxna för avlastning, men flera avbokade precis innan. En lärdom rikare – det behövs ordentligt antal vuxna vid övernattning.

Tredje VLAN. Nu fick vi fart på rutinerna. Fler föräldrar ville ställa upp och vi hade inte övernattning. Speltävlingarna löpte på bättre än förut och vi lärde oss att snabbare hantera prisutdelning.

Fjärde VLAN. Sportlovet v.8 2021. Denna gång online på distans för alla spelare, men vi riggade fysiskt upp speladmin i vår lokal. En av lärdomarna denna gång var att sätta upp allt dagen innan och testa igenom allt. Tiden rann iväg och vi startade till slut en timme senare än planerat. Vi fick många goda vitsord och alla var glada och nöjda.

Ekonomi och finansiering

Ekonomin var noll kronor. Vi hade precis fått fiber och såg möjligheterna. Som hos många andra bygdegårdar kämpade vi med ekonomi för att göra något investerbart. Hur ska vi kunna starta e-sport från noll? Jo, genom bidrag.
Vår kassör lade fokus på ett ungdomsbidrag. Vi beviljades detta och köpte in belysning, coola discolampor och enklare produkter för att kunna länka samman datorer i grupp.

Bollen började rulla och nästa bidrag beviljades från Bygdegårdarnas Riksförbund /Landbygdslotten för att ta e-sportsatsningen till nästa nivå. Vi utökade med en 24-portars rack-switch (Ubiquity), en security gateway (Ubiquity) och flertalet 8-portars gigabit-switchar (Netgear) för att ha på borden samt nätverkskablar och grenkontakter i massor. Två stora LED-TV och två Playstation adderades också för att täcka upp de som inte har eget tevespel. Även mikrofon med headset.

Ideella (gratis-)arbetet består av kunniga personer med teknikintresse. Föräldrar och frivilliga. Elektriker, nätverkstekniker, programmerare/utvecklare, ljud- och bildspecialist och ungdomsledare finns nu kopplat till vår bygdegård. Ungdomarna är pålästa och kunniga vilket gör att vi vuxna måste hänga med i prat och spel.

Inkluderande verksamhet

Bygdegården är en inkluderande verksamhet. ALLA är välkomna! Vi ställer dock krav på barn och ungdomar som är med på VLAN-träffarna. Precis som vid andra sporter är det nolltolerans mot mobbing, utanförskap, fusk och fula ord.

Bjuder in föräldrar

Lika som fotbollsträningen eller andra sporter är vuxna viktiga! Vi bjuder in till samtal, diskussioner och vett-och-etikett. Många vuxna kanske inte riktigt har koll på vad som sker på nätet och i spelen. E-sportgruppen hjälper till och är en länk när kommunikationen mellan barn/vuxen i spelvärlden inte synkroniserar. Många nyfikna föräldrar har stannat kvar på våra VLAN och flera av dem ingår nu i verksamheten.

Vendels Bygdegård använder cookies. Genom att klicka "Acceptera" godkänner du användandet av cookies.  Lär dig mer