Vendel E-sport

Välkommen till Vendel E-sport! Platsen för träningar, e-sportträffar, turneringar och gemenskap.

Mer än bara datorspel

LAN, träningar, tävlingar, träffar

Vendel E-Sport är en del av Vendels Bygdegård. Vi startade med ett enkelt litet LAN 2018 för de minsta barnen. Intresset för e-sport tog fart på en gång och vi har nu blivit varma i kläderna.

Nästa träff?

Just nu finns inget planerat LAN. Håll utkik!

VLAN i bygdegården

VLAN kallar vi bygdegårdens egna LAN-träffar (Vendel LAN) för barn och ungdomar, som på olika nivåer och spelerfarenhet spelar tillsammans under kontrollerade former. Till vår hjälp har vi engagerade vuxna och föräldrar som bidrar till e-sportgruppens utveckling.

Träna e-sport?

Vi har en egen CS:GO-grupp som tränar och coachar spelare. Vuxna ledare som ser till att lära ut spelstrategier, teori, praktiska moment och laganda. Counterstrike-gänget har en egen Facebooksida, Discord- och egna spelserver.
Vill du vara med? Kontakta Vendel E-sport på Facebook

Vad har hänt tidigare?

Från idé till verklighet

Hur får vi bygdegården att bli en snackis. En plats för ny teknik, framtid och engagemang för de yngre. Runt om oss finns idrottsföreningar och kommunal fritidsverksamhet. Vi bestämde oss att starta e-sport i bygdegården.
Vi började med en enkel spelkväll för de yngsta barnen. Ca 20 st anmälde sig. Pingis och bordshockey varvades med datorer och tv-spel. Ett “lilla LAN”. Det blev en ganska stökig kväll med mycket spring, liv och stoj. Men otroligt kul!

Efter att vi pratat igenom kvällen och alla erfarenheter bestämde vi oss för att ordna mer strukturerade LAN i framtiden. Alltså dataspelsträffar i grupp i vår lokal. Vendel LAN. VLAN helt enkelt.

Övernattning blev för mycket

2:a VLAN blev lyckat, men vi tog i lite för mycket. Vi hade övernattning (lördag/söndag) och det speglade tyvärr av sig i skolan på måndagen efter (fick vi höra via omvägar). Lite teknikstrul i lokalen och en server som inte riktigt hängde med. Men annars mycket bra genomfört. Vi hade räknat med fler vuxna för avlastning, men flera avbokade precis innan. En lärdom rikare – det behövs ordentligt antal vuxna vid övernattning.

3:e VLAN. Nu fick vi fart på rutinerna. Fler föräldrar ville ställa upp och vi hade inte övernattning. Speltävlingarna löpte på bättre än förut och vi lärde oss att snabbare hantera prisutdelning.

4:e VLAN. Sportlovet v.8 2021. Denna gång online på distans för alla spelare, men vi riggade fysiskt upp speladmin i vår lokal. En av lärdomarna denna gång var att sätta upp allt dagen innan och testa igenom allt. Tiden rann iväg och vi startade till slut en timme senare än planerat. Vi fick många goda vitsord och alla var glada och nöjda.

5:e VLAN Ungdomar. Höstlovet 2021

6:e VLAN Kids, Mars 2022

7:e VLAN Ungdomar. Valborg 2022

8:e VLAN Kids. 26 november 2022

9:e VLAN Ungdomar. 25-26 mars 2023

10:e VLAN Kids 25 november 2023

11:e VLAN. Planering pågår, under 2024

Ekonomi och finansiering

Ekonomin var noll kronor. Vi hade precis fått fiber och såg möjligheterna. Som hos många andra bygdegårdar kämpade vi med ekonomi för att göra något investerbart. Hur ska vi kunna starta e-sport från noll? Jo, genom bidrag.
Vår kassör lade fokus på ett ungdomsbidrag. Vi beviljades detta och köpte in belysning, coola discolampor och enklare produkter för att kunna länka samman datorer i grupp.

Bollen började rulla och nästa bidrag beviljades från Bygdegårdarnas Riksförbund /Landbygdslotten för att ta e-sportsatsningen till nästa nivå. Vi utökade med en 24-portars rack-switch, en security gateway och flertalet 8-portars gigabit-switchar för att ha på borden samt nätverkskablar och grenkontakter i massor. Två stora LED-TV och två Playstation adderades också för att täcka upp de som inte har eget tevespel. Även mikrofon med headset.

Ideella (gratis-)arbetet består av kunniga personer med teknikintresse. Föräldrar och frivilliga. Elektriker, nätverkstekniker, programmerare/utvecklare, ljud- och bildspecialist och ungdomsledare finns nu kopplat till vår bygdegård. Ungdomarna är pålästa och kunniga vilket gör att vi vuxna måste hänga med i prat och spel.

Inkluderande verksamhet

Bygdegården är en inkluderande verksamhet. ALLA är välkomna! Vi ställer dock krav på barn och ungdomar som är med på VLAN-träffarna: precis som vid andra sporter är det nolltolerans mot mobbning, utanförskap, fusk och fula ord.

Bjuder in föräldrar

Lika som fotbollsträningen eller andra sporter är vuxna viktiga! Vi bjuder in till samtal, diskussioner och vett-och-etikett. Många vuxna kanske inte riktigt har koll på vad som sker på nätet och i spelen. E-sportgruppen hjälper till och är en länk när kommunikationen mellan barn/vuxen i spelvärlden inte synkroniserar. Många nyfikna föräldrar har stannat kvar på våra VLAN och flera av dem ingår nu i verksamheten.